Als uw huisdier een operatie moet ondergaan

In dit artikel leggen wij u uit hoe een operatie van uw huisdier in zijn werk gaat. Deze manier van werken geldt voor alle veelvoorkomende ingrepen onder narcose en voor alle diersoorten.

Het maken van de afspraak

Wij plannen operaties altijd in de ochtend, zodat uw huisdier in de loop van de middag weer wakker naar huis kan. De avond voor de operatie mag uw dier niet meer eten, wel drinken. (dit geldt niet voor konijnen en knaagdieren, deze dieren mogen niet vasten!)

De dag van de operatie

Laat uw hond vlak van tevoren nog een keer goed uit, zodat hij zijn behoeften kan doen. Houdt katten de avond van tevoren binnen!
Indien mogelijk is het prettig als u bij uw huisdier blijft, tot deze onder narcose is.

Alvorens het dier onder narcose te brengen, wordt eerst een algemeen lichamelijk onderzoek uitgevoerd om te beoordelen of uw dier gezond is. Indien nodig wordt er ook bloedonderzoek gedaan.

Het onder narcose brengen van uw huisdier

We  beginnen met het aanleggen van een infuus in een voorpootje van het dier. Via het infuus worden dan vervolgens de narcosemiddelen toegediend. Op deze manier werkt de narcose heel snel en zal het dier binnen enkele seconden al in slaap vallen.
Katten en konijnen krijgen eerst een roesje via een injectie of gasnarcose, vooraleer we het infuus aanleggen.

Narcose toepassen is maatwerk. Er wordt gekeken naar de leeftijd, het gewicht van het dier en naar de reactie van het dier op de narcosemiddelen.
Uiteraard krijgt uw dier al voor de ingreep  pijnstilling toegediend, hierdoor hebben ze nadien veel minder last van de operatie.

Tijdens de operatie

Als uw huisdier eenmaal slaapt, vragen wij u om naar huis te gaan. Uw dier wordt hierna geïntubeerd (er wordt een buisje in de luchtpijp geplaatst via de mond), zodat we via de tube extra zuurstof en  gasnarcose kunnen toedienen. De patiënt wordt aangesloten op bewakingsapparatuur, zodat we de hartslag en ademhaling kunnen monitoren. Via het infuus wordt vocht toegediend, zodat de bloeddruk optimaal blijft tijdens de ingreep.

Het operatiegebied wordt steriel voorbereid, dit wil zeggen dat de operatieplaats geschoren en ontsmet wordt en afgedekt met steriele doeken.
Tijdens de ingreep wordt de dierenarts geassisteerd door een operatieassistente, een tweede assistente bewaakt de anesthesie.

Na de operatie

Na de operatie wordt het dier verder verzorgd in de recoveryruimte. De lichaamstemperatuur wordt gemonitord, net als de ademhaling en de hartslag. Om de wond te beschermen, krijgt het dier meestal een truitje aan of een kap om. Uw huisdier mag pas naar huis als hij of zij weer volledig wakker en alert is. Meestal is dit in de loop van de middag.

Eenmaal thuis

De eerste 2 dagen na de operatie kan het dier rustiger zijn dan normaal, daarna zijn ze meestal weer de oude. De eetlust kan nog wat minder zijn en hij of zij kan een keer braken.

Het is belangrijk om uw huisdier tot 10 dagen na de operatie zo rustig mogelijk te houden, zodat de operatiewond optimaal kan genezen. Het dier mag niet likken of krabben aan de wond.

Na 10 dagen wordt de wond bij ons gecontroleerd en worden eventuele hechtingen verwijderd. Uw huisdier is dan volledig hersteld van de ingreep en mag alles weer doen zoals voorheen.