De cavia

Huisvesting

Cavia’s zijn sociale dieren, ze vinden het prettig als ze met 2 of meer dieren bij elkaar zitten. Twee zeugjes of een gecastreerd beertje en een zeugje gaan het beste samen. Zorg voor een grote kooi met tralies. In de kooi moet een nachthok aanwezig zijn, waar ze zich in kunnen terugtrekken. Cavia’s moeten iedere dag een aantal uurtjes los kunnen lopen. In de zomer vinden ze het fijn om naar buiten te kunnen, bijvoorbeeld in een ren. Zorg er wel voor dat de ren goed afgedekt is voor roofdieren. De bodembedekking in de kooi moet stofvrij zijn! Een cavia zit laag bij de grond, een stoffige omgeving kan luchtwegproblemen veroorzaken. Stro of zaagsel is daarom minder geschikt.Er zijn stofvrije bodembedekkers verkrijgbaar op basis van katoenplukken of papier.

Voeding

Cavia’s behoren tot de groep van knaagdieren. In het wild leven ze met name van grassen en kruiden. Cavia's moeten daarom altijd hooi  tot hun beschikking hebben. Het hooi moet van goede kwaliteit zijn en liefst niet geperst. Bij de betere dierenspeciaalzaken is hooi in allerhande variaties verkrijgbaar. Naast hooi, mogen cavia's allerlei soorten groenvoer eten: alle groene groenten en kruiden zijn prima, net als kleine beetjes fruit. Koolsoorten, ijsbergsla, aardappel, uien en maïs zijn niet geschikt als voeding! Een vezelrijk dieet (hooi en groenvoer), zorgt ervoor dat het gebit goed afslijt en dat de maagdarmflora gezond blijft. Cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom is het belangrijk dat dit gesupplementeerd wordt. Het best kunt u dit doen door uw cavia's iedere dag een half vitamine C tabletje te geven. Vitamine C in de voeding of in het drinkwater blijft niet lang goed en is daarom niet geschikt. Naast hooi en groenvoer mogen cavia's in beperkte mate brokjes eten (een eetlepel per dag is voldoende). Lang niet alle soorten zijn geschikt: zorg ervoor dat de brokken uit 1 soort korrel bestaan en dat ze voldoende vezels bevatten (minimaal 20 %). Gemengd voer is niet geschikt vanwege het gebrek aan vezels, bovendien zoeken de meeste cavia's de lekkerste stukjes eruit en blijft de rest liggen. Geef uw cavia geen brood, snoepjes of knabbelstokken. Deze producten bevatten veel te veel koolhydraten en kunnen niet goed verteerd worden. Vaak wordt er een knaagsteen in het hok gehangen. Deze stenen doen echter niets voor de tanden en kunnen blaasproblemen veroorzaken door het hoge calciumgehalte. Wij raden dan ook af om deze te gebruiken.

Ziekte

Een cavia die niet of minder eet is een spoedgeval! Dit geldt ook voor veranderingen in de ontlasting (diarree, minder keutels, kleinere keutels). Het valt niet altijd direct op als een cavia minder eet. Weeg daarom uw cavia iedere maand op een keukenweegschaal. Als u merkt dat uw cavia minder eet of afvalt, neem dan direct contact op met uw dierenarts.