De senior hond

 

Wanneer bereikt een hond de senior leeftijd?

Vanaf de leeftijd van 8 jaar noemt men een hond senior,  grote rassen (>25 kg) zelfs al vanaf 5 jaar. Dit  betekent niet dat alle honden op deze leeftijd ouderdomsklachten ontwikkelen. Het is wel de leeftijd waarop men de kwaliteit van leven nauwkeurig in de gaten moet houden, zodat eventuele veranderingen in een vroeg stadium worden opgemerkt. Uw hond kan immers niet vertellen hoe hij zich voelt.

Waar moet u op letten?

Sommige tekenen van veroudering zijn duidelijk te herkennen, zoals toenemende grijze haren, gewichtstoename en minder vitaliteit. Maar veel veranderingen ontwikkelen zich geleidelijk en zijn moeilijker te herkennen. Veel voorkomende ziekten bij oudere honden zijn artrose, gebitsproblemen, verminderd gehoor, verminderd zicht, meer drinken en plassen, dementie,....

Artrose

Vooral bij grote rassen is dit een veelvoorkomend probleem. Artrose is een pijnlijke aandoening van de gewrichten, waarbij de hond moeite krijgt met opstaan, stijf loopt en soms zelfs pijn heeft bij aanraken.
Artrose wordt niet altijd direct herkent, omdat de hond  meestal nog normaal eet, vrolijk lijkt en mee wil gaan wandelen.

Gebitsproblemen

Oudere honden hebben vaak gebitsproblemen. Een slecht gebit is, net als bij mensen, ongezond voor de inwendige organen.
U herkent tandproblemen bij uw hond door een slechte mondgeur, minder eetlust, ontstoken tandvlees en het ontstaan van tandsteen.
Door de tanden van uw hond iedere dag te poetsen, kunnen gebitsproblemen voorkomen worden.

Zintuigen

Doofheid komt veel voor bij oudere honden en is het gevolg van slijtage van het gehoororgaan.
Ook het gezichtsvermogen van de oudere hond gaat meestal achteruit.
Gelukkig blijft het reukvermogen van een hond vaak tot op hoge leeftijd prima. Daardoor kan een hond met verminderd gehoor en/of gezichtsvermogen zich toch nog prima redden.

Meer drinken en plassen

Meer drinken en plassen is een belangrijke klacht die vaak voorkomt bij oudere dieren. Er is bijna altijd een lichamelijke oorzaak voor, en dient daarom dus altijd nader onderzocht worden. Mogelijke oorzaken van veel drinken en plassen zijn: nierproblemen, leveraandoeningen, suikerziekte, baarmoederontsteking, bijnierproblemen…

Hersenveroudering

Bij oudere honden kunnen gedragsveranderingen optreden ten gevolge van hersenveroudering (dementie). De hond herkent dan bv zijn huis niet meer, is ’s nachts onrustig, kan onzindelijk worden en soms ook onverklaarbaar agressief gedrag vertonen.
Als een oudere hond afwijkend gedrag vertoont, moet er altijd eerst gezocht worden naar een lichamelijke oorzaak.
Dementie kan met medicatie behandeld worden, maar daarnaast is het belangrijk om de hond geestelijk actief te houden, door hem te stimuleren in dingen die hij leuk vindt en nog kan.

Voeding

Oudere honden hebben specifieke voedingsbehoeften. Senior voer bevat een optimaal vetgehalte en dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat uw hond met minder calorieën toch alle voedingsstoffen binnen krijgt.
Daarnaast bestaan er dieetvoeders voor oudere honden met specifieke klachten, zoals artrose, overgewicht, dementie, gebitsproblemen…

Tenslotte

Als u één van de beschreven symptomen of klachten herkend bij uw oudere hond, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts, Samen kan dan gezocht worden naar een passende oplossing, zodat uw geliefde huisdier op een prettige manier oud kan worden.