De ziekte van Addison

 

Oorzaak en ontstaan van de ziekte

De ziekte van Addison is een ziekte van de bijnieren. De bijnieren zijn 2 kleine organen die naast de nieren liggen. De bijnieren maken verschillende hormonen aan, waaronder cortisol en aldosteron.

De bijnieren worden aangestuurd door een orgaantje in de hersenen, de hypofyse. De hypofyse maakt het hormoon ACTH aan. ACTH activeert de bijnieren tot het aanmaken van hormonen.

Bij de ziekte van Addison werken de bijnieren niet goed, waardoor er een verminderde aanmaak van hormonen zal optreden. Tegelijkertijd zal de hoeveelheid ACTH in het bloed stijgen, omdat de hypofyse zal proberen om de bijnieren te activeren door het aanmaken van ACTH.

Door het tekort aan hormonen zal het lichaam uit balans raken en ontstaan er verschillende symptomen zoals een verlaagde bloeddruk, hartritmestoornissen en maagdarmklachten.

Symptomen

De ziekte van Addison komt vooral voor bij jonge honden en bij honden van middelbare leeftijd.

De symptomen zijn in de beginfase meestal niet heel duidelijk. Honden verdragen het tekort aan hormonen goed, tot een bepaalde grens.
In eerste instantie treden er veralgemeende klachten op zoals zwakte, verminderde eetlust, braken, diarree, buikpijn en gewichtsverlies.
Er kan ook een acute Addison crisis ontstaan: dit gaat gepaard met extreme zwakte, hartproblemen, uitdroging, bloeddrukdaling en uiteindelijk shock. Dit is een levensbedreigende situatie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van bloedonderzoek.

Kenmerkend voor de ziekte van Addison is dat het natriumgehalte in het bloed te laag is en het kaliumgehalte te hoog. Indien dit het geval is, moet er aansluitend een ACTH stimulatietest gedaan worden om de diagnose te bevestigen. Met deze test wordt gekeken of de bijnieren reageren op ACTH.

Behandeling

Een acute Addison crisis moet zo snel mogelijk behandeld worden met infuusvloeistoffen en prednison.
De verdere behandeling bestaat uit medicatie die de tekorten aan hormonen aanvullen.

Een hond met de ziekte van Addison blijft levenslang patiënt en moet dus ook levenslang behandeld worden.

Prognose

Met een goede vervangingstherapie is de prognose goed voor een hond met de ziekte van Addison. In de beginfase zullen de bloedwaarden regelmatig gecontroleerd moeten worden om de juiste dosering medicatie te bepalen. Als de juiste dosering gevonden is, zijn de bloedonderzoeken nog maar 2 x per jaar nodig.