De ziekte van Cushing

 

De ziekte van Cushing is een ziekte van de bijnier. De bijnier is een klein orgaantje, dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van verschillende hormonen, waaronder cortisol. De bijnier wordt aangestuurd door een onderdeel van de hersenen, de hypofyse.
Bij de ziekte van Cushing wordt de bijnier overactief, waardoor er teveel cortisol wordt aangemaakt.  Hierdoor raakt het lichaam uit balans. Het probleem kan uit gaan van de bijnier zelf, maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de hypofyse.

Symptomen

Het teveel aan cortisol in het lichaam, heeft invloed op alle orgaansystemen, waardoor er  diverse symptomen kunnen ontstaan:

  • Door stijging van de suikerspiegel kan er suikerziekte ontstaan.
  • De vetverdeling in het lichaam verandert, waardoor de hond vaak een typische dikke buik krijgt.
  • Er treedt verlies van spiermassa op.
  • Er treden huidveranderingen op, veel honden ontwikkelen een symmetrische kaalheid op de romp.
  • De eetlust neemt toe, waardoor  het lijkt alsof de hond continu honger heeft.
  • De meeste honden gaan meer drinken en meer plassen.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld

Op basis van het klinisch beeld en het verhaal van de eigenaar, ontstaat meestal al een vermoeden van de ziekte van Cushing.
Er wordt begonnen met een uitgebreid algemeen bloedonderzoek, om andere problemen uit te sluiten.
Hierna wordt een urine test uitgevoerd, waarbij de hoeveelheid cortisol in de urine gemeten wordt.
Op basis van dit onderzoek kan meestal aangetoond worden of er sprake is van de ziekte van Cushing. Bij een positieve urine test, worden er vervolgens nog specifieke bloedtesten gedaan.
 

Therapie

Als de ziekte van Cushing  is vastgesteld, wordt er meestal  gestart met een medicamenteuze behandeling met Vetoryl. Dit medicijn remt de cortisolproductie af, waardoor de symptomen verdwijnen.

Voordat men hiermee begint, wordt een bloedtest gedaan. Met behulp van deze test wordt de juiste dosering medicatie gezocht.

Meestal geeft de behandeling met Vetoryl een bevredigend resultaat.
Er kan ook verder onderzoek gedaan worden naar de hypofyse en de bijnier door middel van een CT scan en een echo van de buik. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of het probleem eventueel operatief verholpen kan worden.

Prognose

Afhankelijk van de gekozen behandeling, is de prognose zeer goed  tot redelijk. Met medicatie heeft de hond meestal nog jarenlang een goede kwaliteit van leven.