Gif wijzer wilde planten hond en kat

In dit artikel vindt u een aantal planten die in de natuur voorkomen en giftig zijn voor een hond of kat. Deze lijst is niet volledig. Mocht u twijfels hebben over een plant in uw omgeving, neem dan gerust contact met ons op.

 

   

Nachtschadefamilie

Tot deze familie behoren zijn verschillende soorten planten. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn Wolfskers, paprika, doornappel, tabaksplant, ananaskers, lampionplant, bitterzoet, tomaat, aubergine en aardappel. Met name onrijpe groente en bladeren van deze planten zijn gevaarlijk

Symptomen ervan zijn Zweren in bek, huidletsels, afbraak van rode bloedcellen, neurologische verschijnselen of in ernstige gevallen hartstilstand.

Vingerhoedskruid

Komt voor in meerdere kleuren. Inname kan maag-darmklachten veroorzaken zoals braken, diarree en niet willen eten. In ernstige gevallen kan het ook hartritmestoornissen veroorzaken.

Gouden regen

Komt voor in meerdere kleuren. Inname kan maag-darmklachten veroorzaken zoals braken en diarree. Andere symptomen zijn verlamming, ademhalingsdepressie en een verminderd coördinatievermogen.

Monnikskap

In Nederland komt de gele en de blauwe variant voor. De gele variant is het meest voorkomende. Symptomen zijn maag-darmklachten zoals braken en diarree. Andere symptomen zijn ademhalingsdepressie, verlamming, hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand.

Acaciaboom

Inname kan maag-darmklachten veroorzaken zoals braken, diarree en niet willen eten. Andere symptomen zijn spierzwakte, verlamming, hartritmestoornissen, verhoogde hartslag en uiteindelijk lever- en nierfalen.

Indien uw hond of kat in aanmerking is gekomen met een van deze planten dient u direct contact op te nemen met een dierenarts!