Het belang van tekenbestrijding

Teken in Nederland

Het aantal teken in Nederland is de laatste jaren drastisch toegenomen. Dit heeft te maken met de toename van natuur- en recreatiegebieden, import van dieren uit het buitenland en klimaatveranderingen. Hierdoor neemt ook het risico van tekenoverdraagbare ziekten toe.
In Nederland zijn slechts enkele tekensoorten van belang voor het overbrengen van ziekten.
De Ixodes teek is de meest voorkomende teek in Nederland en overbrenger van de ziekte van Lyme.
Rhipicephalus en Dermacentor teken komen sinds enkele jaren ook in Nederland voor en brengen oa de ziekte Babesia over.

De cyclus van de teek

De levenscyclus van de teek duurt gemiddeld 3 jaar. Een teek doorloopt in zijn leven 3 stadia: larf, nymfe en het volwassen stadium. Alle drie de stadia gebruiken zoogdieren als hun gastheer, daarnaast leven ze in grassen en struiken. 
Honden die veel in het bos wandelen, lopen een groter risico op besmetting met teken. Teken bevinden zich bij de hond voornamelijk op de dunbehaarde gedeelten van het lichaam, zoals rond de oren, op de kop, in de oksels en in de liezen.
Controleer uw hond na elke wandeling in het bos op teken. Hoe sneller een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting.

Tekenoverdraagbare ziekten

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende tekenoverdraagbare ziekte bij honden, 15 tot 50 % van de teken in Nederland zijn besmet met de Lyme bacterie. De bacterie wordt via de teek overgebracht op uw hond. Hiervoor moet de teek wel minimaal 24 uur vastzitten op de hond.
Een hond die besmet raakt met de ziekte van Lyme, wordt niet direct ziek. Symptomen zoals huidproblemen, gewrichtsklachten, koorts en verminderde eetlust ontstaan vaak pas maanden tot jaren later.
Doordat de symptomen pas laat ontstaan en vrij vaag zijn, is de diagnose vaak moeilijk te stellen.
De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica, maar meestal blijft de hond drager van de bacterie.

Babesia

Babesia is een bloedparasiet, die overgebracht wordt door Rhipicephalus en Dermacentor teken.
De laatste jaren zijn er in Nederland verschillende gevallen van Babesia bij honden gemeld. Bij een besmetting met Babesia ontstaat er bloedarmoede die gepaard gaat met koorts,lusteloosheid en buikpijn.
De diagnose kan gesteld worden met behulp van bloedonderzoek. Meestal is een levenslange behandeling noodzakelijk.

Preventie

Het tekenseizoen begint vaak al in februari en eindigt in november.
Om ziekte te voorkomen, is een goede tekenbestrijding erg belangrijk.
Er zijn verschillende tekenbestrijdingsmiddelen op de markt. Echter geen enkel middel is 100% effectief. Dagelijkse controle van uw hond is het allerbelangrijkste bij de bestrijding van teken.

Hoe verwijdert men een teek?

Een teek kan men verwijderen met behulp van een tekentang: Plaats de tekentang over de teek op de huid en verwijder hem met een rustige, draaiende of rechte beweging. Na het verwijderen van een teek kan er een klein bultje achterblijven, dit is normaal en zal meestal binnen een paar dagen verdwijnen.
Als u eraan twijfelt of u hond een teek heeft, ga dan even langs bij uw dierenarts.

Producten

Er  zijn verschillende tekenbestrijdingsmiddelen op de markt, zoals spot-on producten die u 1 x per maand moet toedienen of tekenbanden die een aantal maanden werkzaam zijn.
Uw dierenarts kan u adviseren welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.

Katten en teken

Katten blijken veel minder gevoelig voor tekenoverdraagbare ziekten dan honden of mensen. Desondanks is een goede tekenbestrijding bij katten ook belangrijk, om besmetting van de omgeving te voorkomen.
Niet alle tekenbestrijdingsmiddelen zijn veilig voor katten, vraag daarom uw dierenarts om advies.