Het gevaar van de vossenlintworm

 

Inleiding

De vossenlintworm is een parasiet die voorkomt in de dunne darm bij vossen, honden en katten.

De volwassen wormen produceren eitjes die met de ontlasting van het dier mee naar buiten komen.  De eitjes verspreiden zich  in de omgeving en worden opgenomen door bijvoorbeeld knaagdieren.  De eitjes vormen grote blazen met lintwormlarven in de gastheer.  Als het  besmette knaagdier opgegeten wordt door een vos (of hond of kat), ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen in het maagdarmstelsel van het dier. 

De hond of kat ondervindt weinig hinder van de parasiet, maar is wel een bron van infectie voor de mens. In het lichaam van de mens ontwikkelen de eitjes zich tot grote blazen met lintwormlarven, met name ter hoogte van de lever, maar ook in de longen en in de hersenen. De vossenlintworm kan niet volwassen worden in het menselijk lichaam.  Het kan verschillende jaren duren eer er klachten ontstaan. De symptomen lijken op een leveraandoening: buikpijn, benauwdheid, geelzucht. Zonder behandeling is de ziekte meestal dodelijk. 

Voorkomen

Tot enkele jaren geleden kwam de vossenlintworm in ons land slechts sporadisch voor.
Uit recent onderzoek is echter gebleken dat tegenwoordig 20% van de vossenpopulatie in Limburg besmet is met de vossenlintworm. In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en de Belgische Ardennen ligt de besmettingsgraad nog veel hoger.

Preventie

Om besmetting te voorkomen, kunt u het volgende doen:

 • Was wilde bosvruchten of paddenstoelen goed, vooraleer ze op te eten
 • Raak een dode vos niet aan zonder handschoenen
 • Was uw handen na werken in de tuin
 • Ontworm uw huisdier liefst iedere maand, zeker als:
          - de hond of  kat regelmatig muisjes vangt
          - u veel wandelt met uw hond is bossen waar vossen leven
          - uw hond een jachthond is
          - uw hond mee op vakantie gaat naar een risicogebied

Verwacht wordt dat het aantal besmettingen met de vossenlintworm in Limburg de komende jaren zal toenemen. Daarom is het belangrijk om uw hond of kat zeer regelmatig preventief te ontwormen. 

Enkel ontwormingsmiddelen die praziquantel  bevatten zijn effectief tegen lintwormen. Ontworm uw hond of kat minimaal 4 x per jaar.

Informeer bij uw dierenarts welk middel het meest geschikt is voor uw hond of kat.