Hulpmiddelen bij de opvoeding van uw hond
Puppycursus

Mensen communiceren voor een groot deel met woorden. Honden gebruiken hun lichaam om met soortgenoten te communiceren. Om uw hond beter te kunnen begrijpen, is het raadzaam om vanaf de leeftijd van 8 weken met uw pup naar een goede puppycursus te gaan. Hier leert u hoe u op een leuke manier kunt samenwerken. Ook leert uw hond hier om te gaan met leeftijdsgenoten en komt hij in contact met verschillende soorten honden. Dit is erg belangrijk voor de socialisatie. De socialisatieperiode van een hond duurt maar tot de leeftijd van 12 weken. Daarom is het belangrijk om tijdig met de puppycursus te starten.

Tijdens de cursus leert u ook hoe u uw hond kunt leren lopen zonder aan de riem te trekken. Als u uw pup dit van jongs af aan leert, zult u hier later nooit problemen mee krijgen of andere hulpmiddelen nodig hebben. 

Hulpmiddelen

Elke dierenspeciaalzaak verkoopt materialen die ‘helpen’ bij de opvoeding van uw hond. Hoewel deze correctiematerialen hondvriendelijk lijken, is dit in de meeste gevallen niet het geval. Ze hebben vaak wel het gewenste effect, namelijk dat uw hond het ongewenste gedrag niet meer vertoont, maar zullen uiteindelijk averechts werken. Hieronder een aantal van de meest verkochte correctiehulpmiddelen met daarna uitleg over hoe uw hond deze ervaart. 

Hulpmiddelen tegen trekken aan de riem
  • De Halti is afgeleid van een paardenhalster en werkt in principe op dezelfde manier. In tegenstelling tot een paardenhalster snoert de Halti echter om de neus van de hond. Hiermee wordt het bijten over de snuit nagebootst. In hondentaal is dit een dominante handeling. 
  • De Gentle Leader is zwaarder dan de Halti en werkt nog iets sterker als de hond zijn kop afwendt.
  • De Follow-me heeft een extra bandje aan de onderzijde, waardoor de neusriem strak wordt aangetrokken als de hond zijn kop afwendt.
  • Bij een anti-trektuig wordt de trekkracht verplaatst naar achter de voorpoten, wat de hond als zeer onprettig ervaart.

Hoe ervaart uw hond dit?
Het grote nadeel van bovenstaande methodes is dat de correctie (het bijten over de snuit) voortdurend wordt toegepast. Dit betekent voor de hond dat hij voortdurend wordt gestraft, of hij nu gewenst of ongewenst gedrag vertoont. Hierdoor zal de hond niet alleen bang worden voor diegene die de straf toedient, maar ook voor datgene waar hij in eerste instantie vrolijk op af wilde gaan.

Deze correctiemethodes zorgen er dus voor dat de hond juist angst ontwikkelt, met als gevolg dat hij zich steeds meer zal proberen te ‘verdedigen’. Immers, degene die hem zou moeten beschermen (de eigenaar en tevens roedelleider) veroorzaakt pijn en angst en is dus ook niet te vertrouwen. Hierdoor wordt het probleem van miscommunicatie tussen eigenaar en hond steeds groter. Om de straf te vermijden, zal de hond (soms) het ongewenste gedrag niet meer vertonen, waardoor het lijkt alsof de hulpmiddelen werken. Maar ondertussen krijgt de hond wel een steeds grotere hekel aan zijn eigenaar. 

Slipketting

De meeste mensen zijn het erover eens dat deze methode achterhaald is en niet meer gebruikt zou moeten worden. Toch worden slipkettingen nog altijd veel verkocht in de dierenspeciaalzaken. Het effect is eenvoudig: als de hond iets doet wat niet gewenst is (bijvoorbeeld trekken aan de riem om bij andere honden te komen), wordt de ketting aangetrokken. De keel van de hond wordt dichtgesnoerd, wat pijn veroorzaakt. 

Hoe ervaart uw hond dit?
Wat de hond eerst leuk vond (spelen met andere honden), wordt nu iets om bang voor te zijn (namelijk gestraft worden door de roedelleider). Het resultaat is dat de hond wel nog zal trekken bij het passeren van een andere hond. Niet uit enthousiasme, maar om de andere hond weg te jagen (want de hond leert dat het begroeten van een andere hond gepaard gaat met pijn). Ook deze methode heeft dus uiteindelijk een averechts effect op uw hond.

Anti blafbanden

Deze worden met name gebuikt om honden die blaffen als ze alleen thuis zijn, te corrigeren. Het idee achter de methode is om de hond te straffen zodra hij begint te blaffen. 

Hoe ervaart uw hond dit?
De meeste honden blaffen uit angst om alleen thuis te zijn. Vanuit het nest hebben ze geleerd om geluiden te maken als ze zich onveilig voelen; de moederhond komt dan direct terug. Door te blaffen bereikt de hond altijd het gewenste effect, want uiteindelijk komt de eigenaar altijd thuis. Een hond begrijpt niet dat de eigenaar ook thuis was gekomen als hij niet had geblaft.

Een aantal honden zal stoppen met blaffen door het gebruik van een anti-blafband, omdat de angst voor de stroomstoot groter is dan de angst om alleen te zijn. Deze honden ervaren continu enorm veel stress als ze alleen thuis zijn. Het spreekt voor zich dat dit nooit het gewenste effect kan zijn. 

Conclusie?

Veel van de verkochte correctiemethodes zijn bedoeld om op korte termijn successen te boeken, waardoor de eigenaar het gevoel krijgt dat hij echt iets bereikt bij zijn hond. 

Goede begeleiding
Honden die al ongewenst gedrag vertonen, moeten allereerst met behulp van een deskundige gedragstherapeut leren om weer vertrouwen te krijgen in hun eigenaar. Dit is een langdurig proces!

Puppy's zouden van jongs af aan begeleid moeten worden door een goede hondenschool. Op deze manier leren ze direct om op hun eigenaar te vertrouwen en op een natuurlijke manier te gehoorzamen.