Kanker bij de hond

Wat is kanker?

Kanker is een ontwikkeling van kwaadaardige lichaamscellen. Het begint met een enkele cel die een reeks mutaties heeft ondergaan. Verschillende stoffen in het milieu kunnen deze mutaties veroorzaken zoals virussen, chemicaliën en straling. De exacte oorzaak van de meeste vormen van kanker is echter nog steeds onbekend.

Kankercellen gebruiken glucose (bloedsuiker) als energiebron. Hierdoor gaat er veel energie verloren. Dit kan leiden tot vermagering en aantasting van het afweersysteem. Door deze voortdurende schommelingen in het metabolisme, maar ook door verkeerde voeding en bijwerkingen door behandeling, kan “kankercachexie” ontstaan, waarbij de hond als het ware wegkwijnt.

Symptomen

Kanker is een erg complexe ziekte is en kan diverse vormen aannemen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Abnormale zwellingen die blijven groeien.
  • Gewichtsverlies ondanks normale eetlust.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Moeite met slikken.
  • Slecht uithoudingsvermogen.
  • Braken, diarree, meer drinken, meer plassen, bloedarmoede,…

Wanneer uw hond één of meerdere van deze symptomen vertoond is dit niet per se een indicatie voor kanker. Wel is het verstandig om een afspraak te maken bij uw dierenarts om uw hond te laten onderzoeken. De belangrijkste factor bij een (succesvolle) behandeling van kanker is het opsporen van de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium.

Diagnose

Wanneer een dierenarts een hond verdenkt van kanker, zal hij eerst naar de ziektegeschiedenis van het dier informeren. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden die de algemene gezondheid van het dier vaststelt.

er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen, zoals biopsie, bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s of echo, een CT-scan of een kijkoperatie.

Wanneer het om een duidelijk gezwel gaat kunnen er biopten genomen worden. Hierbij wordt er met behulp van een injectienaald in het gezwel geprikt en worden cellen opgezogen. Hiervoor hoeft de hond niet onder narcose gebracht te worden. De opgezogen cellen worden door een patholoog beoordeeld.

Door middel van chirurgie kunnen er stukjes van de tumor weggenomen worden of men verwijderd de gehele tumor en stuurt deze op naar de patholoog. Deze vormen van biopsie worden alleen onder algemene narcose gedaan.

Therapie

Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden voor honden met kanker. De behandeling heeft altijd meer kans van slagen wanneer de ziekte in een vroeg stadium is vastgesteld, maar dit geeft niet de garantie dat de hond volledig geneest. Niet alle vormen van kanker komen in aanmerking voor chemo- of radiotherapie.

De verschillende behandelingsmogelijkheden zijn:

  • Chirurgie: wordt toegepast bij zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen. Eerst wordt gekeken of de tumor goed verwijderd kan worden. Bij een goedaardig gezwel kan dit tot volledig herstel leiden. Wanneer het om een kwaadaardig gezwel gaat, dient chirurgie vaak gezamenlijk met andere behandelingen te worden verricht.
  • Chemotherapie en radiotherapie: zijn behandelmethodes die de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen in de diergeneeskunde. Ze worden gebruikt bij bepaalde kwaadaardige vormen van kanker (oa lymfeklierkanker). Chemotherapie kan vervelende bijwerkingen hebben. Vaak kunnen deze bijwerkingen wel worden behandeld met medicatie. Kaal worden komt bij honden gelukkig maar zelden voor. Chemotherapie mag alleen door een specialist worden toegepast.

Prognose

De prognose is voor een groot deel afhankelijk van het feit of het een goed- of kwaadaardige vorm van kanker betreft. Honden die een goedaardige vorm van kanker hebben herstellen na een behandeling meestal volledig, honden met een kwaadaardige vorm van kanker hebben daar in tegen een kleinere kans op genezing. Bij honden die niet worden behandeld is de prognose altijd slecht wanneer het een kwaadaardige vorm betreft. Bij de honden die wel behandeld worden, zal in 30% van de gevallen volledige genezing optreden.