Met uw hond op vakantie

Indien uw hond mee gaat op vakantie, zijn er enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. In het buitenland komen namelijk andere ziekten voor dan in Nederland. Dit kan betekenen dat uw hond bepaalde aanvullende vaccinaties nodig heeft of dat er andere beschermende maatregelen genomen moeten worden.

Vaccinaties en chippen

Waarschijnlijk brengt uw hond jaarlijks een bezoek aan de dierenarts voor zijn vaccinaties. Dit beschermd uw hond goed tegen de belangrijkste besmettelijke ziektes. Naast deze jaarlijkse entingen zijn er nog een aantal andere verplichtingen waaraan uw hond moet voldoen voordat die de grens over mag:

  • Rabiës vaccinatie (hondsdolheid)
  • Geregistreerde chip
  • Europees dierenpaspoort
  • Behandeling tegen vossenlintworm (dit is maar in een aantal landen verplicht en moet door uw dierenarts gedaan worden)

Teken en hun overdraagbare ziektes

Teken zijn overbrengers van een aantal gevaarlijke ziektes. De eenvoudigste manier om deze ziektes te voorkomen is de hond tegen teken te beschermen met een tekenwerend middel, zoals een halsband, spot-on of spray. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Leishmania

Leishmania is een ernstige en in veel gevallen dodelijke ziekte bij honden. Door een beet van een zandvliegje kan de Leishmania parasiet worden overgebracht op de hond. Zandvliegjes zijn vooral ’s nachts actief en komen voornamelijk voor in de landen naast de Middellande Zee.

De hond wordt  pas maanden tot soms jaren na besmetting ziek. Mocht u op reis gaan naar Zuid-Europa met uw hond, vraag uw dierenarts dan vooraf om een effectieve bescherming tegen zandvliegen.

Hartwormziekte (Dirofilariose)

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm parasiet (Dirofilaria immitis). Deze wordt overgebracht op de hond door steekmuggen. De larven maken een trektocht door het lichaam van de hond, naar het hart. In het hart ontwikkelen de larven zich in 6 tot 7 maanden tot volwassen wormen. Deze kunnen jarenlang aanwezig blijven en produceren ook weer nieuwe larven die in het bloed circuleren.

Bij een infectie met hartwormen, kunnen er symptomen van hartfalen optreden (hoesten, vermoeidheid, benauwdheid) en ook de lever en nieren worden aangetast in een later stadium. De muggen die hartworm overbrengen, komen met name  in Zuid-Europa voor. Behandeling van een hond met hartwormziekte is mogelijk, maar niet zonder risico's. U kunt hartwormziekte bij uw hond voorkomen door hem tijdens en na uw vakantie met specifieke ontwormingsmiddelen te behandelen.