Mijn kat heeft een hartruis, wat nu?

Wat is een hartruis?

Een kat met een bijgeruis op het hart heeft nog geen hartfalen. Vaak is het een toevalsbevinding bij een algemeen onderzoek van bijvoorbeeld een vaccinatie.

Normaal bestaat het hartritme uit 2 harttonen. Als er tussen deze twee harttonen een bijkomend geluid hoorbaar is, spreekt men van een bijgeruis of souffle. Een bijgeruis wordt veroorzaakt door een abnormale bloedstroom in het hart. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De hartkleppen zorgen normaal voor een afsluiting tussen boezems en kamers, tijdens de contractie van het hart. Hierdoor ontstaat mede de pompwerking van het hart. Als deze kleppen niet goed sluiten treedt er lekkage op. Dit kan hoorbaar zijn als een bijgeruis.
  • Een bijgeruis kan ook ontstaan door turbulentie van de bloedstroom in het hart. Door bepaalde afwijkingen aan de hartspier kan het bloed 'obstakels' tegenkomen, hoorbaar als een hartruis.
  • Bij met name jonge dieren zien we regelmatig een fysiologisch bijgeruis. Dit is volledig onschuldig en verdwijnt soms vanzelf.

In  de meeste gevallen is het verstandig om de oorzaak van het bijgeruis te onderzoeken, zodat een potentieel hartprobleem tijdig herkend en behandeld kan worden.

HCM

De meest voorkomende hartziekte bij de kat is HCM (Hypertrofische CardioMyopathie).

Bij bepaalde raskatten betreft het een erfelijk probleem. HCM kan ook het gevolg zijn van een. onderliggende ziekte zoals een overactieve schildklier of als gevolg van een te hoge bloeddruk. 

Bij HCM wordt de hartspier dikker en daardoor minder elastisch. Als gevolg hiervan kan het hart minder goed samentrekken, waardoor de pompfunctie van het hart afneemt. Op deze manier ontstaat hartfalen.

Het hart kan het functieverlies deels compenseren. In een aantal gevallen daalt de pompfunctie echter zo sterk, dat het hart decompenseert en er hartfalen optreedt. Van de een op de andere dag kan een ogenschijnlijk gezonde kat dan erg ziek worden.

De kat wordt  benauwd en krijgt zuurstofgebrek. Bij acuut hartfalen moet er snel ingegrepen worden door een dierenarts. Als de crisis overwonnen kan worden en de kat gestabiliseerd is, zal daarna verder behandeld worden met hartmedicatie.

Preventie

Omdat hartfalen bij een kat altijd vrij acuut ontstaat, is het raadzaam om bij iedere kat met een hartruis verder onderzoek te doen, door middel van bloedonderzoek of liever nog een echo van het hart.

Een echo van het hart is specialistenwerk, daarvoor sturen wij u graag door naar een veterinaire cardioloog. De cardioloog kan dmv een echo de hartfunctie beoordelen en ook bepalen of er al met hartmedicatie gestart moet worden.

Als de patiënt goed opgevolgd wordt en tijdig gestart wordt met medicatie, is de prognose vrij goed.