Narcose bij huisdieren

Bijna ieder huisdier moet tijdens zijn leven een keer onder narcose worden gebracht. Daar zijn verschillende redenen voor.

  • bij kleine of grote chirurgische ingrepen
  • bij onderzoeken die onprettig of pijnlijk zijn
  • ​voor het maken van röntgenfoto’s

Afhankelijk van het dier en de aard van de ingreep kan de diepte van de narcose variëren van slechts een lichte sedatie tot een volledige diepe narcose.

Hoe werken narcosemiddelen?

Narcosemiddelen werken in op het centraal zenuwstelsel van het dier. Bij een algemene narcose wordt getracht het volgende te bereiken:

  • een toestand van diepe slaap
  • ongevoeligheid voor pijn
  • spierontspanning

Deze verschillende componenten worden verkregen door meerdere narcosemiddelen te combineren.

Wat zijn de risico's?

Net als bij mensen is een narcose ook bij dieren nooit zonder risico. Daarom is het belangrijk om voor de ingreep een aantal onderzoeken wordt gedaan om te controleren of het lichaam van het dier volledig gezond is. Uw huisdier krijgt een algemeen lichamelijk onderzoek en indien nodig wordt er ook bloedonderzoek gedaan. Op deze manier wordt het risico op complicaties tijdens de anesthesie sterk beperkt.

Hoe gaan we te werk?

Bij iedere dier wordt gekeken naar de leeftijd, het ras, het gewicht, de voorgeschiedenis en de aard van de ingreep. De narcose wordt hierop afgestemd. Uiteraard wordt uw huisdier voor de narcose grondig lichamelijk onderzocht. Wij adviseren om bij alle dieren enkele dagen voor de ingreep een bloedonderzoek te laten doen.

Hart en ademhaling bewaken
Wij beschikken over gasanesthesie en moderne bewakingsapparatuur. Bij praktisch alle ingrepen onder narcose wordt gebruikgemaakt van een combinatie van injectieanesthesie en gasanesthesie. Elk dier wordt tijdens de ingreep aangesloten op de hartbewaking (ECG). De ademhaling wordt gecontroleerd door een capnograaf. Op deze manier kunnen we de narcose goed sturen en indien nodig aanpassen.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.