Tandheelkunde

Wanneer moet een hond of kat een gebitsbehandeling ondergaan?

De meeste honden en katten krijgen vroeg of laat te maken met gebitsproblemen. Naarmate het dier ouder wordt, kan er tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan en in een later stadium zelfs aantasting van de tandwortels.

Bepaalde rassen hebben meer aanleg voor tandproblemen dan andere. Bij honden zien we dat kleine rassen veel sneller tandsteen ontwikkelen dan grote rassen. We zien meer gebitsproblemen bij raskatten dan bij huis-tuin-en-keuken katten.

Het beste is om in een vroeg stadium al in te grijpen, hierdoor wordt het risico op het verliezen van tanden veel kleiner. Uw dierenarts zal bij de jaarlijkse enting het gebit van uw dier controleren en met u bespreken of er eventueel een behandeling noodzakelijk is.

Hoe gaat een gebitsbehandeling in zijn werk?

Voor een gebitsbehandeling moet de hond of kat onder narcose gebracht worden. Van tevoren wordt de patient lichamelijk onderzocht en eventueel wordt er bloedonderzoek gedaan.

Tijdens de behandeling is de patient geintubeerd, dit wil zeggen dat er een buisje in de luchtpijp geplaatst wordt, waarlangs zuurstof toegediend kan worden. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen vloeistof in de longen terecht kan komen.

De gebitsbehandeling bestaat uit verschillende stappen:

  • Eerst worden de tanden gepoetst met een speciale tandpasta, zodat de mondholte zo schoon mogelijk is.
  • Met een tang worden de grootste brokken tandsteen verwijderd.
  • Met een ultrasone scaler wordt het hele gebit schoongemaakt. Alle aanslag en plaque wordt verwijderd, ook onder het tandvlees.
  • Als het gebit schoon is, wordt gekeken of er tanden verwijderd moeten worden.
  • Tanden trekken bij huisdieren is niet eenvoudig. De wortels zijn veel langer dan bij mensen. Bovendien hebben de meeste kiezen van honden en katten 2 of 3 wortels, de tanden worden wortel voor wortel verwijderd. Dit alles gebeurt met speciaal tandheelkundig instrumentarium.
  • Als laatste wordt het hele gebit gepolijst en de mondholte gespoeld. Het polijsten maakt het tandoppervlak glad, waardoor dat tandplaque minder snel terugkomt.

Nazorg

Na de gebitsbehandeling zal uw dierenarts u adviseren hoe u het gebit van uw huisdier gezond kan houden, zodat de behandeling in de toekomst niet meer herhaald hoeft te worden.

6 maanden na de behandeling krijgt u automatisch een oproep voor een gebitscontrole.