Patiënt in het zonnetje

Dit is Hachi, een jong Labrador teefje van bijna 1 jaar oud. Hachi kwam bij ons op consult omdat ze bleef braken, niks meer wilde eten en ook een stuk rustiger was dan normaal. Ook was het baasje van Hachi opgevallen dat haar favoriete speeltje weg was. Dit was een doekje met knopen dat Hachi al van kleins af aan heeft.

Tijdens het lichamelijk onderzoek merkten we dat de darmen van Hachi erg opgezet waren en dat dit ook erg gevoelig was. Aan de hand van het verhaal en de bevindingen hebben we besloten om direct een röntgenfoto van de buik te maken.

Op de röntgenfoto zagen we inderdaad dat er iets vastzat in het darmstelsel van Hachi. Het was duidelijk zichtbaar dat de darmen waren samengepakt. Het gedeelte tussen de rode lijntjes is waar het vreemde voorwerp zich bevond. Aan de hand van het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto hebben wij toen besloten om Hachi te opereren.

Tijdens de operatie bleek inderdaad het vermiste speelgoed lapje in de darmen van Hachi vast te zitten. We hebben uiteindelijk de maag en op 4 plaatsen de darm moeten openen om het volledige doekje te verwijderen. De operatie was succesvol maar dit betekende niet dat Hachi uit de gevarenzone was. De eerste 5 dagen na de operatie zijn cruciaal.  Het grootste risico was het opengaan van de darmwonden of het ontstaan van een buikvliesontsteking.

Een paar dagen na de operatie kwam Hachi op controle. Ze voelde zich al stukken beter. Ze oogde al erg fit en vrolijk. Zo’n 10 dagen later mochten de hechtingen eruit en Hachi deed het nog steeds heel goed. We hebben haar toen dan ook genezen verklaard.