Puppycoaching

Heeft u net een puppy gekregen of denkt u erover om een pup aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar u over na moet denken en rekening mee moet houden. Een pup opvoeden is namelijk zeker niet makkelijk!

 
Welk ras past het beste bij u?

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken welk ras het beste bij u en uw gezinssituatie past. Kies uw puppy niet alleen op uiterlijke kenmerken, maar vooral ook op karakter.

De meeste hondenrassen zijn gefokt voor een bepaald doel. Als u een druk gezin heeft, is het niet verstandig om een hond in huis te nemen die gefokt is om te werken. Misschien is het zelfs verstandig om de drukke opvoedperiode van een pup over te slaan en een al wat ouder hondje uit het asiel te nemen. Bedenk vooraf goed hoeveel tijd u voor de hond heeft en wat u met het dier wilt gaan doen.  

Waar koopt u het beste een pup?

Kies een goede fokker. Dit hoeft niet de fokker met de mooiste en duurste honden te zijn, maar wel een fokker:

 • die bij voorkeur één ras fokt
 • waar het moederdier aanwezig is bij de pups
 • die veel tijd besteedt aan de socialisatie van de pups
 • die de pups tot de leeftijd van 8 weken in het nest laat
En dan komt de pup bij u in huis...

Vanaf nu is het uw taak om de puppy verder te socialiseren. De pup moet nog van alles leren. U moet actief aan de slag om hem zindelijk te maken. Ook is het belangrijk dat hij een goede benchtraining krijgt. 

Niet iedere pup is hetzelfde. Waar moet u op letten?

Plaats van de bench
Zet de eerste nachten de bench naast uw bed en verplaats deze in de loop van de tijd in kleine stapjes naar de plek waar de bench uiteindelijk komt te staan. 

Start meteen met de zindelijkheidstraining, laat uw pup uit:

 • na het eten
 • na het drinken
 • na het spelen
 • na het slapen

Telkens als als de pup zijn behoefte buiten doet, beloont u hem met voer. Ongelukjes worden opgeruimd zonder de puppy te straffen, het is immers nog maar een baby. De pup leert al snel dat hij wordt beloond als hij zijn behoefte buitenshuis doet. Hou er rekening mee dat een pup tot de leeftijd van 6 maanden zijn behoefte niet goed kan ophouden.

Socialiseer de pup
Laat uw puppy alles meemaken op een positieve manier. Hier heeft u tijd voor nodig. Hou er rekening mee dat u iedere dag 2 uurtjes verdeeld over de dag op stap bent met de pup. Laat de pup kennismaken met verschillende hondenrassen. Zo leert hij hoe hij op een nette manier moet communiceren. 

Ga naar een goede hondenschool
Het allerbelangrijkste is om meteen een goede vertrouwensband met uw pup op te bouwen. Informeer naar een goede hondenschool. Hier leert uw pup op een leuke manier met u samen te werken. 

Start meteen met de puppycursus. Wacht niet totdat de pup 12 weken is en  alle vaccinaties heeft gehad. De eerste en belangrijkste socialisatieperiode duurt namelijk maar tot de leeftijd van 12 weken. Bij een goede hondenschool kunt u vanaf de leeftijd van 9 weken starten met een puppycursus. 

Wees consequent
Spreek van tevoren goed af wat de regels zijn binnen het gezin en wees consequent: wat morgen niet mag, mag vandaag ook niet. Zorg dat alle gezinsleden dezelfde regels hanteren! 

Puppycoaching

Al doet u nog zo goed uw best om uw pup goed op te voeden, toch zal hij kattenkwaad uithalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • bijten in meubels
 • niet in de bench willen
 • niet aan de riem willen wandelen
 • niet terugkomen tijdens het loslopen
 • de zindelijkheidstraining verloopt niet zoals u had gehoopt 
 • etc.

​​Er bestaat geen standaard advies voor het oplossen van deze problemen. Maak daarom gebruik van onze Puppycoaching.

Aanpak

Onze paraveterinair en hondengedragstherapeut Elisa Peulen komt bij u thuis om de situatie te bekijken en de problemen te bespreken. Samen met u wordt gekeken hoe die problemen op een goede manier opgelost kunnen worden. Ook leert zij u hoe u het gedrag van uw hond kunt ‘lezen’, zodat u hier de volgende keer op een goede manier mee om kunt gaan. 

Kosten

Het tarief voor Puppycoaching bedraagt € 35,- per uur.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elisa:

Tel. 06-30412648

elisa@hondengedragstherapie-roerdalen.nl