Sterilisatie van de gezonde hond: zin of onzin?
Wat is een sterilisatie?

Eigenlijk is de term sterilisatie onjuist. In feite wordt een castratie uitgevoerd, waarbij beide eierstokken en eventueel ook de baarmoeder worden verwijderd. Dit gebeurt via een incisie in de buikwand.

Waarom moet ik mijn gezonde teef preventief laten steriliseren?

Het risico op het ontstaan van ziekten op latere leeftijd, veroorzaakt door de actieve eierstokken, is groot. De eierstokken van een hond produceren onder andere het hormoon progesteron. Bij honden blijft dit hormoon erg lang aanwezig en kan daardoor de volgende problemen veroorzaken:

Baarmoederontsteking
Een baarmoederontsteking kunt u herkennen aan de volgende symptomen:

 • plotseling veel meer drinken en veel meer plassen
 • braken
 • sloomheid
 • etterige tot bloederige uitvloeiing uit de vagina
 • veelvuldig likken onder de staart

Melkkliertumoren
Hoe vaker een teef loops wordt, hoe groter de kans dat ze op latere leeftijd melkkliertumoren ontwikkelt. Melkkliertumoren bij honden zijn in 50% van de gevallen kwaadaardig. 

Suikerziekte
Suikerziekte bij niet-gesteriliseerde teven ontstaat onder invloed van progesteron en treedt 2 tot 3 maanden na de loopsheid op. Suikerziekte is te herkennen aan plots meer gaan drinken en plassen en een toename van de eetlust. Als de hond direct na het ontstaan van suikerziekte gesteriliseerd wordt, kan het dier volledig genezen.

Advies
Om bovenstaande problemen te voorkomen, adviseren wij om een teef op jonge leeftijd te laten steriliseren. 

Wat is de beste leeftijd om mijn hond te laten steriliseren?

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar het bepalen van de ideale leeftijd om een hond te steriliseren. Hieruit is gebleken dat honden het beste op een leeftijd van 6 maanden, vóór de eerste loopsheid, gesteriliseerd kunnen worden. De kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd is dan het kleinst. Bovendien herstellen jonge dieren sneller en hebben ze minder buikvet, waardoor de operatie makkelijker verloopt. Een ander voordeel is dat de baarmoeder dan niet verwijderd hoeft te worden. Dit maakt de ingreep een stuk lichter. 

Grote rassen
Een uitzondering hierop zijn de grote rassen. Deze kunnen beter na de eerste loopsheid worden gesteriliseerd, omdat het risico op incontinentie op latere leeftijd anders groter is.

Wat zijn de nadelen/risico’s van een sterilisatie?

Het narcose- en operatierisico
Net als bij mensen is er ook bij dieren altijd een zeker narcose- en operatierisico. We treffen een aantal maatregelen om dit risico zo klein mogelijk te maken:

 • We voeren een algemeen lichamelijk onderzoek uit om te controleren of uw hond gezond is.
 • Er kan voor de operatie bloedonderzoek worden gedaan om de orgaanfuncties te controleren. Vooral bij oudere dieren is dit sterk aan te raden.
 • Er wordt een braunule geplaatst in een voorpoot. Langs deze weg kan medicatie en narcose direct in de bloedbaan worden toegediend en kan er extra vocht tijdens de operatie worden toegediend.
 • Tijdens de ingreep wordt gebruikgemaakt van gasnarcose. Dit is een van de meest veilige vormen van narcose.
 • De hond wordt geïntubeerd (er wordt een buisje aangebracht in de luchtpijp), zodat er extra zuurstof toegediend kan worden en de luchtwegen vrij blijven.
 • We maken gebruik van bewakingsapparatuur tijdens de ingreep, zodat we de hartfrequentie en de ademhaling in de gaten kunnen houden.

Overgewicht
Na de sterilisatie zult u de voeding van uw hond moeten aanpassen. Gesteriliseerde dieren hebben tot 25% minder energie nodig. Als u na de ingreep het gewicht van uw hond controleert en de voeding aanpast, zal het gewicht niet toenemen.

Karakterveranderingen
Dit komt soms voor bij dominante teven die vóór hun eerste loopsheid worden gesteriliseerd. Wij adviseren om deze honden pas na de eerste loopsheid te laten steriliseren.

Vachtveranderingen
Bij honden met een dikke ondervacht, zoals Golden Retrievers, Collies, of Setters, kan de vacht na sterilisatie wat pluiziger worden. Dit is puur een esthetisch probleem.

Urine-incontinentie
Bij honden van grote rassen en bij bepaalde rassen (zoals de poedel) kan er op latere leeftijd incontinentie ontstaan als gevolg van de sterilisatie. Dit kan voorkomen worden door de hond pas na de eerste loopsheid te steriliseren. Als dit probleem zich voordoet, is het met medicatie eenvoudig te behandelen.

Advies
Veel mensen zien op tegen de sterilisatie van hun hond. Bedenk dat je beter een gezonde hond preventief kunt laten opereren, dan dat je wacht tot het dier ziek wordt. De kans op het ontstaan van problemen op latere leeftijd bij een niet-gesteriliseerde teef is immers groot. 

Heeft u nog vragen over deze ingreep, neem dan gerust contact met ons op.