Vlooienallergie bij hond en kat

De meest voorkomende vormen van allergie bij honden zijn:

  • Atopie
  • Voedselallergie
  • Vlooienallergie

Bij al deze vormen van allergie treden variabele symptomen van jeuk op.

Wat is een vlooienallergie?

Er is een verschil tussen een hond of kat met vlooien, of een dier met een vlooienallergie.

Een hond of kat met vlooien heeft soms wel wat jeuk, maar vaak merkt men weinig aan deze dieren. Dit in tegenstelling tot honden en katten met een vlooienallergie! Deze dieren hebben enorme jeuk en bijten en krabben zich tot bloedens toe.

Een vlooienallergie is een overgevoeligheidsreactie op de beet van een vlo. Deze reactie ontstaat pas als het dier een aantal keren gebeten is.  Eén vlooienbeet kan dan wekenlang jeuk veroorzaken!

Heel typisch ziet men bij deze dieren weinig tot geen vlooien. Door het vele bijten en krabben, verdwijnen de vlooien vanzelf, maar de jeuk blijft.

Hoe behandelt men een vlooienallergie?

De behandeling van een vlooienallergie is gelukkig relatief eenvoudig. Het dier krijgt meestal een injectie om de jeuk weg te nemen en wordt vervolgens behandeld met een vlooienmiddel dat ervoor zorgt dat de hond of kat niet meer gebeten kan worden door vlooien.

Het is erg belangrijk om deze behandeling maandelijks te blijven herhalen. Zodra men stopt met behandelen komen de problemen vroeg of laat terug.

Als u meerdere honden of katten heeft, moeten alle dieren consequent behandeld worden, ook als ze geen vlooienallergie hebben.

Er zijn verschillende vlooienmiddelen op de markt, uw dierenarts kan u adviseren welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.