Voedselallergie bij de hond

De meest voorkomende vormen van allergie bij honden zijn:

  • Atopie
  • Voedselallergie
  • Vlooienallergie

Bij al deze vormen van allergie treden variabele symptomen van jeuk op.

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert een hond allergisch op bepaalde dierlijke eiwitten in de voeding, waardoor jeukklachten ontstaan.

Deze eiwitten komen in alle commerciële voeders voor en hebben dus niets te maken met het merk of de kwaliteit van het voer.

Een voedselallergie ontstaat meestal op jonge leeftijd (<1 jaar) en gaat vaak gepaard met heftige jeukklachten.

Hoe stelt men de diagnose van voedselallergie?

De diagnose kan men stellen met behulp van een hypoallergene voeding. In deze voeding zitten dierlijke eiwitten die het lichaam niet als dusdanig herkend, waardoor de hond er ook niet allergisch op kan reageren. Deze voeding moet voorgeschreven worden door een dierenarts.

De hond krijgt deze voeding in eerste instantie 8 tot 12 weken heel strikt, dit is de testperiode. In de testperiode mag de hond echt niets anders te eten krijgen!

Als de jeukklachten duidelijk afnemen in de testperiode, is de diagnose van voedselallergie gesteld.

Hoe wordt voedselallergie behandeld?

Als de diagnose van voedselallergie gesteld is, zal er gekeken worden welke voeding voor de hond geschikt is. In veel gevallen zal de hond op hypoallergeen voer blijven staan. In een aantal gevallen kan er gekozen worden voor een dieetvoeding op basis van een  'vreemde eiwitbron'. Dit wil zeggen een dierlijke eiwitbron die over het algemeen niet in commerciële voeders voorkomt.

We raden af om zelf te gaan experimenteren met verschillende soorten voer. Vaak wordt het probleem dan alleen maar groter en kan de hond allergisch worden voor meerdere eiwitbronnen.