Chiropraktie

Inleiding

Chiropractie richt zich op het herstellen en verbeteren van de bewegingsvrijheid van het lichaam (met name de wervelkolom) door invloed uit te oefenen op het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel.
Het uitgangspunt is dat verminderde beweging ('immobilisatie') van een gewricht kan leiden tot stijfheid en verdere achteruitgang van de functie van dit gewricht. Hierdoor kan er een afwijkende stand ontstaan van de wervels (“subluxatie”).

Tegelijkertijd zal door de verminderde beweging ook de plaatselijke aansturing vanuit het zenuwstelsel worden beïnvloed, met als gevolg een verminderde werking van spieren, banden en pezen.
De combinatie van deze factoren kan er voor zorgen dat het betreffende gewricht pijnlijk wordt en schade oploopt.

Door middel van bepaalde technieken en manipulaties (“kraken”) wordt dit gecorrigeerd en daarmee de functie van het gewricht hersteld. Eventuele subluxaties van de wervels kunnen hiermee ook worden opgeheven.

Toepassingen

Het doel van een chiropractische behandeling is het optimaliseren van het herstellend vermogen van het lichaam en heeft daarmee een belangrijke preventieve functie.

Daarnaast kan het een goede aanvulling vormen op de reguliere diergeneeskunde op het moment dat er reeds problemen zijn geconstateerd aan het bewegingsstelsel, zoals bijvoorbeeld:

  • kreupelheden
  • arthrose
  • pijn bij aanraken of optillen
  • stijfheid
  • herstel na orthopedische ingrepen
  • verlies van spiermassa
  • rugpijn en neurologische uitvalsverschijnselen

Chiropractie in de praktijk

Onze dierenarts Renate Ottenheim is gecertificeerd chiropractor voor honden en paarden. Zij heeft in 2018 haar diploma behaald aan de Backbone Academy in Duitsland. U kunt bij haar terecht voor advies en chiropractische behandeling van uw huisdier. In overleg zullen deze behandelingen bij u thuis plaatsvinden, ofwel in onze praktijk.