De Cavia

Huisvesting

Cavia’s zijn sociale dieren, ze worden dan ook best niet alleen gehouden. Twee zeugjes of een gecastreerd beertje en een zeugje gaan het beste samen. 

Zorg voor een zo groot mogelijke kooi. In de kooi moet een nachthok aanwezig zijn, waar ze zich in kunnen terugtrekken. 

Cavia’s moeten iedere dag een aantal uurtjes los kunnen lopen. In de zomer vinden ze het fijn om naar buiten te kunnen, bijvoorbeeld in een ren. Zorg er wel voor dat de ren goed afgedekt is voor roofdieren. 

De bodembedekking in de kooi moet stofvrij zijn. Een cavia zit laag bij de grond, een stoffige omgeving kan luchtwegproblemen veroorzaken. Stro of zaagsel is daarom minder geschikt.

Er zijn stofvrije bodembedekkers verkrijgbaar op basis van katoenplukken of papier.

Voeding

Cavia’s behoren tot de groep van knaagdieren. In het wild leven ze met name van grassen en kruiden. Ze moeten daarom altijd hooi  tot hun beschikking hebben. Het hooi moet van goede kwaliteit zijn en liefst niet geperst. Bij de betere dierenspeciaalzaak is hooi in allerhande variaties verkrijgbaar.

Naast hooi, mogen cavia's groenvoer eten: alle groene groenten en kruiden zijn prima, net als kleine beetjes fruit. Koolsoorten, ijsbergsla, aardappel, uien en maïs zijn niet geschikt als voeding.

Een vezelrijk dieet (hooi en groenvoer), zorgt ervoor dat het gebit goed afslijt en dat de maagdarmflora gezond blijft. Naast hooi en groenvoer mogen cavia's in beperkte mate brokjes eten (een eetlepel per dag is voldoende). Lang niet alle soorten zijn geschikt: zorg ervoor dat de brokken uit 1 soort korrel bestaan en dat ze voldoende vezels bevatten (minimaal 20 %). Gemengd voer is niet geschikt vanwege het gebrek aan vezels, bovendien zoeken de meeste cavia's de lekkerste stukjes eruit en blijft de rest liggen.

Cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom is het belangrijk om cavia's iedere dag een half vitamine C tabletje te geven. Vitamine C in de voeding of in het drinkwater is onvoldoende.

Geef uw cavia geen brood, snoepjes of knabbelstokken. Deze producten bevatten veel te veel koolhydraten en kunnen niet goed verteerd worden.
Vaak wordt er een knaagsteen in het hok gehangen. Deze stenen kunnen blaasproblemen veroorzaken door het hoge calciumgehalte. Wij raden dan ook af om deze te gebruiken.

Ziekte

Een cavia die niet of minder eet moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. Dit geldt ook bij veranderingen in de ontlasting (diarree, minder keutels, kleinere keutels), meer drinken en/of vermageren.

Het valt niet altijd op als een cavia minder eet. Weeg daarom uw cavia iedere maand op een keukenweegschaal. Bij gewichtsverlies is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.
 

Dracht, bevalling en verzorging van de cavia

Lengte van de hormonale cyclus15-17 dagen 
Drachtduur Gemiddeld 68 dagen (59-72)
Nestgrootte 2-4 jongen
Geboortegewicht jongen70-110 gram
Leeftijd van spenen jongen3 weken (of 180 gram lichaamsgewicht)
Vruchtbaarheid beerVanaf 3 maanden
Vruchtbaarheid zeugVanaf 2 maanden (beertjes en zeugjes vanaf 3 weken leeftijd scheiden)
Bevalling  
  • Binnen 15-30 minuten zijn alle jongen geboren, met een paar minuten tussen de jongen. 
  • De zeug eet de placenta’s op. 
  • De beer moet voor de bevalling apart gezet worden. 
  • Direct na de bevalling is de zeug weer vruchtbaar.
 
Pasgeboren jongenZijn behaard, hebben de ogen open en kunnen al snel lopen. Beginnen al na enkele dagen ook vast voedsel te eten.
Hoe gaat de zeug met jongen omDe zeug is over het algemeen weinig ‘moederlijk’ in haar gedrag naar de jongen toe. Ze staat de jongen toe om te drinken en daarna wast ze de jongen om het plassen en ontlasten te stimuleren. De normale zoogtijd bedraagt 3 weken, hierna zal de zeug het zogen steeds minder toestaan en moeten de jongen gespeend worden.
 
Wanneer mogen de jonge cavia’s naar de nieuwe eigenaarVanaf de leeftijd van 6-7 weken kunnen de jonge cavia’s herplaatst worden.