Huisvesting

Van nature zijn hamsters schuwe dieren, ze houden er niet van om vastgepakt te worden. Bovendien zijn het nachtdieren, overdag zijn ze slechts korte periodes actief. Hierdoor zijn ze voor kinderen minder geschikt als huisdier.

Hamsters worden alleen gehouden, vooral goudhamsters reageren agressief op soortgenoten.

Zorg voor een ruime kooi met voldoende mogelijkheden tot klimmen en rennen, ook speelgoed zoals wc-rolletjes, balletjes en een looprad zijn geschikt. Kooien met een plastic buizensysteem zijn leuk voor de hamster, maar moeten iedere week heel goed schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat, hamsters zijn heel gevoelig voor warmte.

Voeding

Hamsters zijn omnivoren (alleseters). Naast hooi mogen ze kleine beetjes groente, fruit, kruiden, meelwormen, kaas, ei, en zelfs honden- en kattenvoer hebben. 

Echter niet alles is geschikt als voeding: citrusvruchten, (teveel) sappige vruchten, snoep, chocolade en zaadmengsels zijn niet geschikt. Deze producten kunnen diarree, wangzakverstoppingen en gebitsproblemen veroorzaken.

Als aanvulling kan een klein beetje van een complete hamsterkorrel gegeven worden (niet meer dan een theelepel per dag).

Bodembedekking

De bodembedekking in de kooi moet zacht, stofvrij en onschadelijk zijn. Bodembedekkers op basis van papier of katoenplukken zijn stofvrij.
Zaagsel, stro en kattenbakkorrels zijn te stoffig en daardoor minder geschikt.

Het verschonen van de kooi veroorzaakt veel stress bij hamsters, plaats daarom na het schoonmaken van de kooi altijd een deel van de oude, vertrouwde bodembedekking terug.

Als nestmateriaal kan men verschillende soorten hooi, onbedrukt papier, katoenplukken of keukenrol gebruiken. Gebruik liever geen hamsterwatten, de dieren kunnen erin verstrikt raken of de watten opeten met een verstopping als gevolg.

Tenslotte

Hamsters hebben net als andere knaagdieren een gevoelig maagdarmstelsel. Merkt u dat uw hamster niet of minder eet, neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Soms is het moeilijk te zien of een hamster minder eet, ze stoppen namelijk wel vaak hun wangzakken vol, maar eten het voedsel niet altijd op. Door de hamster iedere maand te wegen, kan gecontroleerd worden of hij ook daadwerkelijk voldoende eet.