Echografie

Echografie

Bij ons kunt u terecht voor echografie. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven die reflecteren aan verschillende frequenties wanneer ze in het lichaam tegen harde of zachte vlakken komen. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog, dat ze voor ons niet hoorbaar zijn. De probe die de geluidsgolven uitzendt, vangt ook de terugkerende frequenties op. De echomachine zet deze frequenties vervolgens om in wit, grijs en zwart beeld. Op deze manier worden de verschillende structuren in het lichaam in beeld gebracht. Echografie kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het stellen van een diagnose voor uw huisdier.

Echografie is o.a. geschikt voor de diagnose van:

  • Dracht
  • Aandoeningen in de buik
  • Aandoeningen van de blaas
  • Aandoeningen van het hart en de longen

Drachtecho

Vanaf 23 dagen na de dekking kunnen wij met behulp van de echo zien of uw huisdier drachtig is. Hierbij controleren we onder andere de hartactie van de vruchten. Daarnaast maken we een schatting van het aantal vruchten in de baarmoeder. Doordat onze patiënten lekker bewegelijk zijn en de vruchten ook, is deze schatting echter niet altijd even nauwkeurig! Na de echo kunt u van ons een foto gemaild krijgen met de echobeelden die we gemaakt hebben.

Buikecho

Bij het maken van een echo van de buik, worden de verschillende organen in de buikholte - ofwel in het abdomen - nagekeken. Op deze manier kunnen we onder andere de lever, de nieren, de milt, de blaas, de darmen en de baarmoeder onderzoeken.  Bij het maken van de echo kunnen we de structuur, vorm en grootte van de organen beoordelen. Ondanks dat wij een goed echo-apparaat hebben, kunnen wij in specifieke gevallen besluiten u door te sturen naar een specialist in de medische beeldvorming. Door de opleiding tot specialist te behalen, is deze dierenarts nog beter in staat om bepaalde ziektebeelden te herkennen.  
 
Blaasecho

Bij langdurige of terugkerende blaasklachten is het zinvol om een echo te maken van de blaas. Blaasgruis, blaasstenen, afwijkingen van de blaaswand en/of de blaashals kunnen tijdens het maken van een echo ontdekt worden. Daarnaast kan er tijdens het maken van een blaasecho direct steriele urine worden afgenomen voor bacteriologisch onderzoek. 
 
Hartecho

Echografie is de manier om het hart van een huisdier te beoordelen. Bij het maken van een zogenaamde echocardiografie worden de verschillende hartkamers en hartkleppen in beeld gebracht. Er worden metingen gedaan van de dikte van de hartspieren en de functionaliteit van de kleppen de bloedstroom wordt nagegaan. Dit is zeer specialistisch en nauwkeurig werk. Wij laten de hartecho’s maken door een specialiste, die zich hier volledig op toegelegd heeft. 

Wanneer kan echografie een uitkomst bieden

Echografie kan bij de volgende onderzoeken een uitkomst bieden:

  • Diagnostiek van zwangere huisdieren.
  • Aandoeningen aan organen zoals; maag, darmen, nieren, milt, prostaat, blaas en baarmoeder.
  • Aandoeningen aan hart en longen

Biedt echografie altijd uitkomst?

Nee, in bepaalde gevallen kan aanvullend onderzoek als röntgen of bloedonderzoek noodzakelijk zijn. In sommige gevallen is het onderzoek zo specialistisch dat wij een specialist echograaf het echo onderzoek laten doen.