Röntgenkamer

Wat is radiologie?

Radiologie is het vakgebied waarin men zich bezighoudt met het maken en beoordelen van röntgenfoto’s. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen we op een snelle manier meer informatie krijgen over de gezondheidstoestand van uw huisdier. 

Wat kun je zien op een röntgenfoto?

Harde structuren, zoals botten, zijn het beste zichtbaar op een röntgenfoto. Daarnaast geeft een röntgenfoto informatie over de toestand van de inwendige organen van het dier. Met een röntgenfoto kunnen afwijkingen, zoals botbreuken, darmproblemen, blaasproblemen etc., zichtbaar worden gemaakt

Wanneer worden röntgenfoto’s gemaakt?

Er zijn verschillende redenen om röntgenfoto’s te maken:

  • bij botbreuken of gewrichtsaandoeningen
  • bij hart- of longaandoeningen
  • bij buikklachten 
  • bij het vermoeden van blaasproblemen 
  • in geval van een aanrijding of ongeluk om te zien of er sprake is van inwendig letsel 

Is het maken van röntgenfoto’s gevaarlijk?

Voor uw huisdier zelf is het maken van een röntgenfoto niet gevaarlijk omdat dit meestal eenmalig is. Voor de personen die de foto’s maken ligt dit anders. De dierenarts en de assistentes komen bij het maken van röntgenfoto’s steeds in contact met röntgenstralen. Zij dragen daarom altijd beschermende kleding in de vorm van een loodschort, een schildklierbeschermer en loden handschoenen. 

Daarnaast dragen alle medewerkers tijdens het maken van röntgenfoto’s een dosisstralingsmeter, die de hoeveelheid strooistraling aangeeft. Normaal gesproken is de hoeveelheid strooistraling minimaal.

Moet een dier onder narcose voor het maken van röntgenfoto’s?

Of een dier wel of niet onder narcose moet worden gebracht voor het maken van röntgenfoto's hangt van een aantal zaken af:

  • De aard van het dier: sommige dieren zijn heel nerveus of angstig. Voor deze dieren is het maken van foto's vaak een stuk minder stressvol als ze eerst een roesje krijgen.
  • De aard van de röntgenfoto: bij heup-, elleboog- of schouderfoto's wordt het dier vaak gesedeerd omdat deze opnames technisch lastig zijn en het dier vaak pijn heeft aan het betreffende gewricht.
  • Dieren met hart- of longproblemen worden in principe niet gesedeerd, om complicaties te voorkomen.

Wat gebeurt er met de gemaakte röntgenfoto's?

Alle gemaakte röntgenfoto’s worden zorgvuldig door ons bewaard. Op die manier kunnen we nieuwe opnames eenvoudig met eerder genomen foto’s vergelijken.