Gebitsverzorging

Gebitsverzorging bij hond en kat

Het belang van goede gebitsverzorging:
Het belangrijkste aspect bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hierbij een rol, maar nog belangrijker is de dagelijkse verzorging van het gebit door u als eigenaar.

Waarom zo belangrijk

 • Met gebitsverzorging vermindert u bacterie groei, deze bacteriën spelen namelijk een rol bij andere aandoeningen elders in het lichaam;
 • Door de ontstekingen in de mond bloedt het tandvlees makkelijk. Bacteriën komen in de bloedbaan en verspreiden zich in het lichaam. Ze tasten de inwendige organen zoals nieren, hart en lever aan. Dit veroorzaakt meestal blijvende schade. Slechte tanden zullen uiteindelijk uitvallen.
 • Het veroorzaakt ontstekingen en pijn de in mond van het dier.
 • Een onaangename mondgeur.

Tanden poetsen

Dit werkt het beste om het gebit van uw huisdier gezond te houden! Door te poetsen wordt tandplaque verwijderd en blijft het tandvlees gezond. Bij honden gaat dit meestal heel eenvoudig, vooral als ze het als puppy al geleerd hebben. Katten vinden tanden poetsen helaas niet leuk en ze laten het meestal niet toe. Er bestaat speciale hondentandpasta met kipsmaak. Gewone tandpasta is niet geschikt voor honden. U kunt een vingertandenborstel of petosan vingerpoetsdoekje gebruiken om te poetsen. Vooral de buitenzijde van de tanden en kiezen moeten goed gepoetst worden. De binnenzijde heeft weinig tot geen tandplak-steen door de werking van de tong.

Gebitsverzorgende producten

Producten die u kunnen helpen bij het verzorgen van het gebit zijn:

 • Plaqtiv+ vingerpoetsdoekje: Antimicrobieel microvezel reinigingsdoekje.
 • Plaqtiv+ wateradditief: Wordt toegevoegd aan het drinkwater en helpt tandsteen verminderen, de adem te verfrissen en zorgt voor een betere mondhygiëne.
 • Tandheelkundige speeltjes: Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen.
 • Dentisept: bacteriegroei voorkomende kleefpasta die gemakkelijk op tandvlees aan te brengen is.
 • Orozyme Bucco-Fresh: een algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet lukt kunt u dit poeder geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel gaat bacterievorming, ademgeur en tandplak-steen tegen.
 • Orozyme Enzymatische tandpasta met kipsmaak voor hond en kat.
 • Orozyme RF2* kauwsticks: naast een mechanische functie, de specifieke eigenschap dat de tandaanslag die zich op de tanden vormt afgebroken wordt. Deze tandaanslag is een voorloper van tandplak.
 • Orozyme Dental Croqs: kauwsnoepjes worden gebruikt om slechte adem te bestrijden, tand plak te verwijderen en tandsteen te voorkomen.

*RF2 is een stofje wat de vorming van de tandaanslag (biofilm) aanzienlijk verminderd. De mechanische en antibacteriële methoden verwijderen de tandplaque prima.

Bovenstaande producten zijn verkrijgbaar in onze kliniek.

Wij verwelkomen u graag en mocht u extra advies nodig hebben dan staan wij u graag te woord. 

Lees meer over de volgende onderwerpen: