Tanden poetsen voor beginners

Wilt u gebitsproblemen zoals tandverlies bij honden of katten voorkomen, dan is tandenpoetsen de oplossing! Hier leggen we in vier stappen uit hoe u de tanden van uw huisdier kan poetsen.

Let op: gebruik bij het tandenpoetsen van uw hond of kat geen tandpasta die voor mensen bedoeld is. Hierin zit fluoride die voor dieren giftig is. Er zijn speciale tandpasta's voor dieren. Die reinigen niet alleen direct, maar maken het ook een feestje voor uw hond of kat, zie het als een beloning.

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Start eerst met wennen; raak het gezicht van uw huisdier aan, begin met de kaak. Beloon als dat goed gaat. Breid daarna de aanraking uit en pak de snuit voorzichtig vast. Als dat niet lukt, en het dier geeft een stressreactie, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 2: bek verder openen

Laat uw hond eerst wennen aan het poetsritueel door de bek verder te openen. Oefen regelmatig met het bekijken van de tanden en het optillen van de lip. Het openen van de bek is de volgende stap om te oefenen. Hier worden honden over het algemeen niet blij van en is daarom een lastige stap. Til vervolgens de lip verder omhoog. Pak de kaak vast en bekijk de tanden. Als dat goed gaat, bekijk dan ook de tanden achterin, dus de bek verder openen.

Stap 3: tandenpoetsen met vinger

Poets de tanden nu met de vinger. Meteen al een tandenborstel is een stap te ver. Als dat goed gaat gebruik dan ook een vingergaasje, masseer zachtjes de tanden. Gebruik eventueel een hondentandpasta, dat maakt niet zozeer schoon maar is vooral lekker voor uw huisdier. Zie het als een beloning.

Stap 4: gebruik de tandenborstel

Tandenpoetsen bij honden en katten kan met een zachte honden- of kattentandenborstel, of met een babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van honden en katten. Begin met de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst. Maak langzame poetsbewegingen. Laat het dier regelmatig slikken. Als dat allemaal goed gaat, poets dan de rest van het gebit zoals de binnenzijde van de voortanden.

Sowieso is het goed om naast het dagelijkse tandenpoetsen van uw hond of kat minimaal eens per jaar het gebit te laten controleren, dit wordt door onze dierenartsen tijdens de jaarlijkse controle en vaccinaties gecontroleerd.

Mochten er vragen zijn of heeft u graag hulp bij het leren tanden poetsen van uw hond of kat dan kunt u een afspraak maken voor een gebit controle bij de assistente waarin wij u graag helpen met het leren tanden poetsen van uw huisdier.