Gebitsaandoeningen bij de hond

Gingivitis (= ontsteking van het tandvlees) en parodontitis (= ontsteking rondom de tanden) is de meest voorkomende oorzaak van gebitsaandoeningen bij honden. Deze gebitsproblemen kunnen optreden bij honden vanaf jonge leeftijd. Preventie bestaat uit regelmatige gebitsverzorging.

Parodontitis kan leiden tot tandverlies en mogelijk zelfs tot infecties van de lever, nieren of het hart.

Symptomen

Een slechte adem is vaak het eerste teken van gingivitis/parodontitis bij een hond. In het beginstadium van gingivitis zult u bij uw hond rood, gezwollen en snel bloedend tandvlees aantreffen. Wanneer de tandplak zich kan uitbreiden onder de tanden, gaat de ontsteking steeds dieper en wordt uiteindelijk het kaakbot aangetast. Als gevolg daarvan komen tanden los te staan, wat pijnlijk is en ervoor zorgt dat de hond veel last heeft bij het eten. Bacteriën in het bloed kunnen leiden tot de verspreiding van infecties naar het hart, de lever of de nieren, wat ernstige ziekte tot gevolg kan hebben.

Oorzaak

Parodontitis wordt veroorzaakt door tandplak. In het tandplak, dat zich op de rand van het tandvlees vastzet, zitten bacteriën. Deze bacteriën geven aanleiding tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Wanneer er zich tandplak opbouwt dat niet verwijderd wordt, kan de hond gingivitis (tandvleesontsteking) ontwikkelen. Met een aangepaste behandeling, een complete gebitsreiniging, kan in dit stadium nog een volledige genezing bereikt worden.

Zonder behandeling zal de ziekte zich verder ontwikkelen tot parodontitis met een ernstiger vorm van tandvleesontsteking, tandsteen en verlies van bot en ondersteunende weefsels rond de tanden. Als gevolg hiervan komen tanden los te staan. Bij een zwaar ontstoken gebit kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo aanleiding geven tot hart-, lever- en nierinfecties.

Therapie

Er moet zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose met de behandeling begonnen worden. Gingivitis kan eenvoudig behandeld worden via een tandsteenreiniging. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt en geëvolueerd is naar parodontitis, is volledige genezing niet meer mogelijk.

Antibiotica kunnen nodig zijn als aanvulling op tandsteenverwijdering of chirurgische ingrepen. Ze worden alleen gebruikt in ernstige gevallen van parodontitis waarbij een risico bestaat op aantasting van de steunweefsels of verspreiding van de infectie naar de rest van het lichaam.

Preventie

Voorkomen is de beste strategie. Wij bieden een gebitscontrole programma; tijdens deze controle kijken we met u naar een geschikte manier die bij u en uw huisdier past.
In onze info over gebitsverzorging gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden. Een link maken naar het artikel over gebitsverzorging?
Het is erg belangrijk om zo jong mogelijk met tandenpoetsen te beginnen zodat de hond eraan kan wennen. Let er wel op dat u tandpasta voor honden gebruikt, tandpasta voor mensen kan giftig zijn.  Het geven van hard droog voer in plaats van zacht, nat voer helpt bij het voorkomen van tandaandoeningen.

Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben, neem gerust contact op met onze voor een vrijblijvend advies.