Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD type 1 en 2)

Oorzaak en ontstaan van de ziekte

RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) wordt veroorzaakt door een Calicivirus. De ziekte werd in 1984 voor het eerst gesignaleerd in China. Sinds 1986 komt de ziekte ook in Europa voor. 

Sinds een aantal jaren komt er een nieuwe variant van RHD voor in Nederland, namelijk RHD type 2. 

Jonge dieren zijn minder gevoelig voor de ziekte dan oudere dieren. Konijnen van minder dan 10 weken oud, zijn immuun tegen het virus.

RHD wordt overgebracht door direct contact met een besmet dier of door contact met speeksel, urine of ontlasting van een ziek dier (bijvoorbeeld via besmet groenvoer of gras). Het virus kan zich ook verspreiden via stekende insecten.

Het virus veroorzaakt bloedingen in de inwendige organen.

Symptomen

Meestal is er sprake van plotse sterfte, zonder voorafgaande symptomen. Soms krijgt het konijn kortstondig diarree, gepaard gaande met koorts. Voordat het konijn sterft, kan er bloederige neusuitvloeiing optreden. Ook wordt er soms benauwdheid gezien als gevolg van bloedingen in de longen.

Behandeling

RHD kan helaas niet behandeld worden, alle besmette konijnen sterven binnen drie dagen. 

Preventie

  • Vaccinatie: konijnen worden 1 keer per jaar gevaccineerd tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2.
  • Jonge konijnen mogen vanaf 5 weken gevaccineerd worden. De vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden.
  • Ruimtes waar mogelijk besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden. 
  • In een gebied waar RHD voorkomt, is het beter om geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) te geven.
  • Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen in het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van uw huis voorkomen kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten. Neem ook geen zieke wilde konijnen mee naar huis.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden.